Laatste nieuws


***************************************

De eerstvolgende bijeenkomst,
voor de leden, partners en gastgenodigden,
is op
donderdag 15 november 2018.

N.B. Op donderdag 1 november is er GEEN Probusbijeenkoms.

Beste Vrienden en Vriendinnen,

Op donderdag 15 november gaan we op uitstap naar Zeebrugge.
Een bijzonder interessant programma, zoals u hierna kunt lezen!

U vindt daar ook de deelnameprijs en praktische organisatiedirectieven.
Schrijf vlug in, het aantal deelnemers is beperkt!

Hopelijk tot binnenkort?

                                                                           

UITNODIGING

 Daguitstap Zeebrugge
 havenbezoek en bezoek aan Fluxys
15 november 2018


8.15           Samenkomst op parking Kinepolis te Sint-Michiels (best achteraan parkeren zodat Kinepolis bezoekers niet gestoord worden).
8.40           Vertrek per bus
9.15           Aankomst ABC gebouw
9.30           De heer Vincent De Saedeleer, Honorary Vice President van MBZ, zal ons uitleg geven over de haven. Mogelijkheid tot vraag en antwoord.
10.45         Rondrit met de bus in de voor- en achterhaven. André Lebbe zal uitleg verschaffen tijdens de rit.
12.30         Lunch in restaurant Njord. Dit topfloorrestaurant ligt op de 7de verdieping van het ABC-gebouw en heeft een fantastisch zicht op de voorhaven en de Rederskaai.
14.30         Met de bus vertrekken we naar de Oostdam en bezoeken we de LNG-terminal van Fluxys. Mevrouw Marie-Christine Leys, hoofd communicatie bij Fluxys, zal zowel een presentatie over de werking van Fluxys als een rondrit op de terminal verzorgen.
16.30         Einde van het bezoek en terugkeer met de bus naar Brugge
17.00         Aankomst te Brugge, parking Kinepolis te Sint-Michiels


 

:::::Desktop:images-2.jpeg
Op 15 juni werd het nagelnieuwe cruisegebouw of de ABC-toren feestelijk geopend in aanwezigheid van Renaat Landuyt, Burgemeester van de stad Brugge en Joachim Coens, Gedelegeerd bestuurder van de Port of Zeebrugge.
:::::Desktop:images-3.jpeg
Jaarlijks meren 145 cruiseschepen – de grootste die in de wereld varen – aan in Zeebrugge. Die brengen elk jaar een half miljoen cruisepassagiers naar de regio. Om deze stroom veilig te kunnen blijven ontvangen in de toekomst, was de bouw van een cruiseterminal noodzakelijk. Vandaag is de terminal een realiteit.
De toren is een toegangspoort om het half miljoen cruisepassagiers niet alleen Brugge te laten ontdekken, maar ook Vlaanderen of verder gelegen culturele centra,.
Het is de ambitie om Zeebrugge op de kaart te zetten als vertrek- en aankomsthaven voor cruises in Europa. De eerste inschepingen zijn al gepland voor deze zomer. Het inschepen of het ontschepen van passagiers met bagage in Zeebrugge moet immers een extra toegevoegde waarde betekenen voor de haven, maar ook voor de stad Brugge en de ruimere omgeving.
:::::Desktop:tibo de prest_aida (37) (Large).JPG
De ABC-toren is evenwel veel meer dan alleen maar een cruiseterminal of een kantoorgebouw. Het is een polyvalent gebouw met diverse functies. Het gebouw zal ook een publieke functie krijgen, waarbij de ABC-toren de locatie wordt waar de Zeebrugse havengemeenschap elkaar ontmoet tijdens evenementen. Op niet-cruisedagen zal de open ruimte van de 1e verdieping gebruikt worden voor de organisatie van recepties, tentoonstellingen, conferenties en andere evenementen. Er is hier ruimte voor catering en de grote loungeruimte kan met een mobiele scheidingswand bovendien opgedeeld worden in 2 aparte zalen. De maximale capaciteit van de 1e verdieping bedraagt 499 personen.
De ABC-toren heeft nog een parel in petto. Op de 7e verdieping is namelijk het nieuwe bezoekerscentrum van het havenbestuur ondergebracht. Het bezoekerscentrum is een cruciale functie van het havenbestuur omdat het de haven moet uitdragen aan het brede publiek. Concreet is er op deze verdieping een projectiezaal waar de nieuwe havenfilm, van de gereputeerde regisseur Wim Robberechts, op 3 schermen met een totale breedte van 12 meter, wordt getoond en de bezoekers letterlijk in de havensfeer worden ondergedompeld. Het gaat hier om een belevingsruimte. Er is tevens een terras met een panoramisch zicht op de zee, de haven, het dorp Zeebrugge, de kust en de polders.

Met de bus rijden we de westdam op tot aan de radartoren, meer dan 5 km ver in zee. We bezoeken vanuit de bus de containerterminal aan het Albert I-dok, de Leopold II-dam en de het Wellingendok.
Van daaruit vertrekken we naar de achterhaven. Hiervoor passeren we de Visartsluis. We komen langs de vismijn en de vissershaven, rijden door naar het verbindingsdok, waar we ICO (International Car Operator) en Tropicana tegenkomen.
Als we nog even tijd hebben, kunnen we doorrijden tot aan de A11, met bezoek aan C-ro, Gasco, Toyota, Bridgestone en het nieuwe hoofdkantoor van ICO. In de verte zullen we het prachtig paviljoen van Toyo Ito zien. Het paviljoen werd ontworpen om tijdelijk op de Burg te staan ter gelegenheid van Brugge 2002, culturele hoofdstad van Europa.
:::::Desktop:Unknown.jpeg


:::::Desktop:images.png

Verrassingsmenu

:::::Desktop:images.jpeg

Vloeibaar aardgas: volume wordt 600 keer kleiner.
Aardgas wordt vanuit de producerende landen aangevoerd via pijpleidingen of met LNG-schepen. Dat zijn grote schepen die speciaal zijn uitgerust om LNG (liquefied natural gas of vloeibaar aardgas) te vervoeren. Aardgas wordt vloeibaar gemaakt door het tot een temperatuur van -162°C en bij een normale luchtdruk af te koelen. Dat proces heet vloeibaarmaking en verkleint het aardgasvolume 600 keer. Op die manier kunnen LNG-schepen grote hoeveelheden energie aanvoeren vanuit de verste uithoeken van de wereld.
:::::Desktop:Unknown-1.jpeg
De LNG-terminal in Zeebrugge is de toegangspoort voor de levering van LNG (vloeibare aardgas) in Noordwest-Europa. LNG dat op de terminal gelost kan worden en:

De installaties in de terminal in Zeebrugge zijn bestemd voor het lossen en laden van schepen met vloeibaar aardgas (liquefied natural gas of LNG). Het LNG wordt er tijdelijk in buffer opgeslagen in opslagtanks. Het LNG kan worden hervergast en in het net gestuurd voor vervoer of opnieuw aan boord van LNG-schepen worden geladen. Meer dan 1.600 schepen zijn al aangemeerd sedert de ingebruikneming van de terminal in 1987. 

Veiligheidsvoorschriften

De deelnameprijs bedraagt  60 euro per persoon.
Uw betaling geldt als inschrijving.
Vergeet niet uw naam, voornaam én geboortedatum te vermelden – eveneens van uw partner. (We zullen er discreet mee omgaan!)

Gelieve dit bedrag over te schrijven op de rekening van
Probus Brugge West met IBAN BE85 3800 1440 7706
vóór 31 oktober 2018.

Het aantal deelnemers is beperkt tot 50 personen.
Snel inschrijven dus !

 

********************************